Dia Mundial de l’Alzheimer 2010

Enguany ens va venir de  gust canviar el format que havíem dut a terme en els darrers anys per celebrar el Dia Mundial de l'Alzheimer.

En primer lloc, el mateix dia 21 de setembre, dimarts, vam celebrar un cava-tertúlia al Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya), aquest magnífic emplaçament que una vegada més ens va ser cedit gràcies a la col.laboració de l'empresa Joan Aguilar S.L.

En aquest acte vam convidar les diferents persones que han estat entrevistades en els catorze números de la nostra revista(el primer va sortir el setembre de l'any 2005). I ho vam fer per poder posar en comú els diferents temes que comporta aquesta malaltia. Encara que, per diferents causes, no van poder assistir-hi totes les persones que ens hagués agradat que haguessin estat entre nosaltres, vam poder comptar amb la presència de l'arquitecte Antoni Pinedo, la treballadora social de PADES, Isabel Màrquez, l'exregidora de Salut de l'ajuntament de Vilafranca i professora, Teresa Terrades, la neuropsicòloga del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, Cruz Sànchez, l'auxiliar de geriatria del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, Rosa Rigol i la infermera d'Atenció Primària, Pilar Piñeiro.

conferencia llambrusca

Durant més d'una hora es van debatre diferents temes al voltant de la malaltia que ens afecta, un dels quals va ser el de l'adaptació de l'habitatge per poder atendre els nostres familiars en el propi domicili tant de temps com sigui possible. Referent a les tasques d'infermeria es va remarcar que aquest professionals juguen un paper molt important en la prevenció de problemes que solen aparèixer en el transcurs de la malaltia. Com a bons coneixedors tant de la família com de l'evolució de l'Alzheimer, fan una anticipació de les possibles complicacions i treballen perquè no apareguin. Es va parlar, també, de l'avenç en la rapidesa per fer el diagnòstic de la malaltia. A la comarca s'ha fet un esforç per unificar recursos i poder arribar a fer un diagnòstic complet en uns quatre mesos. L'acte va acabar al pati del Vinseum amb un piscolabis que a aquelles hores de la  nit era molt d'agrair.

El segon acte que es va dur a terme per celebrar el Dia Mundial de l'ALzheimer es va poder tirar endavant gràcies del Casino Unió Comercial, que gustosament ens van cedir el seu local perquè hi actués un grup de molt prestigi: "Essència de Gospel". Aquest concert es va celebrar el divendres 24 de setembre.

Els components del grup van fer les delícies del públic assistent amb les seves veus immillorables. Des de aquí, volem agrair-los la seva presència un any més, ja que sempre ens fan costat.

Finalment, l'endemà, dissabte, vam aprofitar el matí de mercat setmanal per poder estar al carrer amb la gent de la comarca perquè s'apropessin a la nostra parada.Allà podien parlar amb nosaltres per preguntar qualsevol aspecte relacionat amb la malaltia o bé fer-nos algun suggeriment. I juntament amb nosaltres hi havia, també, com sempre, el grup de voluntàries de Vilobí, que any darrere any fan molts objectes d'artesania que elles mateixes s'encarreguen de vendre. Els diners que obtenen amb la seva artesania en els donen a l'associació.

conferencia alzheimer llambrusca